Лекарите от университетската АГ болница Майчин дом и болница Щерев успяха

...
Лекарите от университетската АГ болница Майчин дом и болница Щерев успяха
Коментари Харесай

Бебе с рядка малформация на белия дроб беше спасено в ,,Майчин дом”

Лекарите от университетската АГ болница „ Майчин дом ” и болница „ Щерев ” съумяха да спасят дребната Вилиана и да покажат, че положителната диагностика и модерната медицина е на високо равнище в България при редки малформации на плода.

До в този момент, в такива случай съветът на лекарите нормално беше бременността да се приключи, само че тук двама лекари доктор Маринов и доцент Чавеева преценят, че бебето има късмет за естествен пълностоен живот.

 

Пред bTV приказва щастливата майка Елена Гендова

„ Малформацията, белодробна секвестрация е рядко срещана в България. Диагнозата е с периодичност 0,1% ”, изяснява доктор Цанкова, която е част от операционния екип в „ Майчин дом ”.

 

Снимка: Майчин дом

Белодробната секвестрация е независима тъкан с лъбрестна конструкция и когато е с по-голям размер се намесва в дишането на бебето след раждането - то или мъчно диша, или не може да диша. Освен това в съответния случай има и леко изместване на сърцето в дясно.

 

Стуацията била незабавна и животозастрашаваща за нероденото близначе

Проблемът е диагностициран и е установен в двайсетата седмица на бременността. В продължение на четири месеца по-късно се прави прецизно наблюдаване на бременността и развиването на малформацията от проф. Иван Костов в болница „ Майчин дом ”, заради спецификата на този необичаен случай.

 

Снимка: Майчин дом

Подготвя се планувана интервенция с цезарово сечение в болница „ Майчин дом ”, където е най-хубавото поделение по неоантология в страната, а лекарския екип е следил пациентката и знае какво може да чака. Наличната инсталация, също е от голяма важност.

 

Тя е имала мощни болки в корема и след сложена инжекция е изпратена у дома

Бебето обаче, не дочаква плануваната дата и интервенцията е изпълнена по неотложност в края на деня на 8 август от екип: проф. Иван Костов, доктор Цанкова, акушер неонатолог Анна Попиванова и анестезиолог. Операцията е сполучлива и бебето проплаква, само че малко по-късно има усложнение с дишането. Тук положителната диагностика и подготовката на екипа си споделя думата - минава се на уред за командно дишане.

 

Снимка: Майчин дом

Всичко към този момент е в ръцете на екипа неонатолози отпред с проф. Слънчева и педиатъра-кардиолог доктор Румен Маринов. Приложено е решаващо лекуване с смяна на циркулацията на кръвта, което дава необикновен резултат. След седем дни дребната Вилиана диша сама, отваря очи и плаче.

 

Печалбата на клиниката единствено по стратегия за сурогатство варира от 70 000 до 100 000 евро

Процесът на наблюдаване ще продължи до цялостната регресия на малформацията.

 

Ето и посланието на майката: „ Искам да опиша нашата история, с цел да вдъхна убеденост на всички бъдещи майки с проблеми да не прекъсват бременността, а да се поучават с най-хубавите български лекари и да имат вяра. Голямо благодаря на лекарите от „ Майчин дом ” и болница „ Щерев ”.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР